Your Company

Profile page for Mircea Protopopescu on Telescope Film

Profile picture

Mircea Protopopescu

Location

About Me

La Venus a la fourrure ROM

Eu as structura lucrarea astfel : prolog, act I –III.
Prolog : Templul- spatiul initiatic, spatiul creatiei. Teatrul isi deschide portile accepta, invita, provoaca.
Act I : Sala - spatiul profan. Cele doua personaje fac parte din acest spatiu. El, o discutie quasi-domestica, ea quasi-vulgara, obraznic insistenta.
Act II : Scena - spatiul sacru, altarul . Ea. In momentul uracarii pe scena, rochia galbena, ea intra in starea speciala, extatica, starea creatiei. El o urmeaza, fiind total integrat cand telefonic, renunta explicit la spatiul profan. Cei doi sunt initiatii, sacerdoti. Ei oficiaza ritualul, marele si sacrul mister: CREATIA , MAREA ARTA.
Act III : Profanul confruntat cu actul sacru-initiatic. Este partea finala. Actiunea devine captivant-onirica, confuz-deliranta, fara a mai putea urmari povestea, ci a simti doar o fascinanta confuzie. Simptomele marii emotii in fata gestului initiatic- arta.”Une réflexion étourdissante d'intelligence” - LE MONDE | 12.11.2013 .

Cooncluzii : Personajele nu sunt concepute spre a exprima trairi interioare definite, concluzive.Nu exista drame sau probleme existentiale, ci doar crearea unor STARI : cautarea, spatiul profan, apoi initiatic, extazul in fata ritualului creatiei,artei. Personajele; eu le consider TRANSCENDENTE (TRANSCENDÉNT, -Ă, transcendenți, -te, adj. 1. (Fil.) Care depășește, care trece dincolo de orizontul experienței sau al întrebuințării teoriei într-un domeniu dat; care presupune un principiu exterior și superior oricărei clase de obiecte. (În filosofia lui Kant) Care se află dincolo de orice experiență posibilă, fie că este vorba de realități (lucruri în sine), fie de principii ale cunoașterii. ◊ Care se află mai presus de inteligența obișnuită, de lucrurile individuale, de umanitate.)

Filmul putea sa porneasca de la” Scaunele”, „Amedee, ou comment s’en debarrasser”, si altele - Ionesco,” En attandent Godot” – Beckett, si de ce nu „Conul Leonida....”.
Cred ca a optat pentru Masoch ( atentie Mazoh era austriac-Leopold Ritter von Sacher-Masoch, nu francez cum credem , credeam multi) pentru un relativ soc, a surprinde este o tehnica in arta, pe care eu o agreez, si o practic.
O importanta revelatie pentru mine, a fost interpretarea pe baza acestui sir de idei, a ceea ce iubeam din totdeauna (emotional preponderent)- teatrul absurdului. Acest spatiu asta creaza, descrie STARI,si nu personale, ci STARI in sine.